Un adolescent a reușit să construiască singur, acasă, un reactor de fuziune nucleară și să obțină plasmă

de: Cojocaru Cristian
18 08. 2024
Cesare Mencarini, tânărul inventator al dispozitivului de fuziune nucleară.

Într-o realizare remarcabilă care a captat atenția lumii științifice, un adolescent de 17 ani, Cesare Mencarini, a reușit să construiască singur un reactor de fuziune nucleară în cadrul proiectului său pentru calificarea EPQ (Extended Project Qualification). Acest tânăr student a reușit să obțină plasmă cu reactorul său, un pas crucial în procesul de fuziune nucleară, în timp ce își finaliza examenele de A-Level, scrie Cambridge Independent.

Proiectul său inovator a fost prezentat recent la Festivalul Științific de la Cambridge, impresionând comunitatea academică. Performanțele lui Mencarini i-au adus o notă maximă, A*, în cadrul rezultatelor de la A-Level, un rezultat extraordinar având în vedere dificultatea proiectului său.

Provocările unui proiect neobișnuit

Pentru a reuși această realizare, Mencarini a avut de depășit numeroase obstacole. Când a propus pentru prima dată ideea construirii unui reactor de fuziune nucleară în mediul școlar, profesorii săi au fost sceptici și chiar îngrijorați cu privire la siguranța proiectului. Reactorul, care poate genera neutroni, a ridicat întrebări cu privire la riscurile implicate.

„La început, colegiul era îngrijorat că acest proiect ar putea fi periculos. Totuși, am realizat evaluări de risc complete, iar personalul m-a susținut enorm,” a declarat Mencarini.

După 18 luni de muncă intensă, tânărul a reușit să construiască reactorul său de fuziune nucleară. Deși nu poate recrea condițiile de presiune generate de gravitația Soarelui, Mencarini a folosit în schimb tensiuni electrice foarte ridicate pentru a încălzi atomii suficient de mult încât să obțină fuziunea.

O realizare de pionierat

Obținerea plasmei, un pas crucial în fuziunea nucleară, a avut loc în iunie. Această realizare impresionantă a fost documentată de Mencarini într-o postare pe LinkedIn, unde a împărtășit detalii tehnice despre proiectul său. „Sistemul funcționează datorită unei pompe Leybold Trivac E2, care îmi permite să obțin o presiune minimă de 8E-3 Torr,” a explicat el. Mencarini a adăugat că, la momentul respectiv, plănuia să folosească o pompă turbomoleculară Pfeiffer TPH062 pentru a avansa și mai mult experimentul său.

Proiectul său nu doar că a adus o notă excepțională în examenele finale, dar a atras și atenția unor instituții academice de prestigiu precum Imperial College, Universitatea Bristol și Universitatea Bangor, care au colaborat cu Mencarini pentru a explora potențialul reactorului său.

Tânărul Cesare Mencarini a reușit să construiască singur un aparat de fuziune nucleară care generează plasmă.

Viitorul strălucit al unui tânăr inovator

Mencarini, originar din Italia și student la Cardiff Sixth Form College, a demonstrat un angajament extraordinar față de știință și inginerie. Colegiul său l-a descris ca fiind „excepțional” în ceea ce privește etica muncii și dedicarea sa. Directorul instituției, dr. Julian Davies, a subliniat impactul pe care Mencarini îl va avea în viitor asupra industriei energetice.

„Îi încurajăm pe studenții noștri să lucreze la proiecte care îi pasionează și să își asume riscuri în dezvoltarea unor proiecte relevante pentru viața reală. Mencarini a fost excepțional în etica sa de lucru și, fără îndoială, va avea un impact semnificativ în industria energiei în viitor,” a declarat dr. Davies.

Ambițiile lui Mencarini nu se opresc aici. El intenționează să își continue studiile în inginerie și visează să lucreze la Centrul de Interfață și Analiză al Universității Bristol, un loc recunoscut pentru cercetările sale avansate în domeniul energiei.

O performanță rară și inspirațională

Ceea ce face ca realizarea lui Mencarini să fie și mai remarcabilă este faptul că acesta este singurul reactor de fuziune nucleară construit într-un mediu școlar. În timp ce oamenii de știință din întreaga lume lucrează necontenit pentru a descoperi cheia fuziunii nucleare la scară largă, Cesare Mencarini a făcut un pas impresionant către acest obiectiv ambițios. Reactorul său, deși mic, reprezintă o dovadă a potențialului pe care tinerii inovatori îl au pentru a modela viitorul științei.

Într-o lume în care schimbările climatice și crizele energetice devin din ce în ce mai presante, contribuțiile unor minți strălucite ca cea a lui Mencarini ne oferă speranța că soluțiile inovatoare nu sunt atât de departe pe cât par. Fuziunea nucleară, care ar putea deveni o sursă nelimitată și curată de energie, poate părea încă un vis îndepărtat, dar cu tineri precum Cesare Mencarini la cârmă, viitorul energiei poate fi mai luminos decât ne imaginăm.